Mâten!!

Var å varannan västvärmlänning går i dessa tider runt i en magisk mâtensyra, inklusive mej själv. Jag satt å funderade häromdagen på vad det är som lockar fram den där magiska mâtenskänslan.
 
När man va liten så var det ju inget grônn på saken. Mâten var ju då som en andra julafton! Det fanns ju leksaker till förbannelse! Pistoler å gevär i plast som gick sönder efter en vecka, tricky, fartgas, serpentin-spray och actiongubbar! Till råga på allt så kunde man ju även åka karusell tills magen vände sej ut å in.
Sen var det ju alltid viktigt att planera med vem man skulle gå med på mâten. Sannerligen en högtid!!
Men va är det då som gör det så magiskt i vuxen ålder? Gamla känslor från barnsben sitter nog impregnerat nånstans i hjärnbalken. Sen så brukar ju gamla vänner från förr komma hem till "base-camp" denna magiska helg, å det är alltid lika roligt å träffa dom å lyssna på deras livshistorier.

Men förutom detta då? Vad är det som lockar fram den magiska känslan?

Kan det vara att försöka ta sej fram i en brant backe (oftast med barnvagn) där folk står som packade sillar? Är det kvaliteten på varorna som säljs? Kan det vara karamellerna? Kokosbollarna? Renkorven? Lyssna på Vild-Hasses anekdoter? Den traditionella fotbollsmatchen på Tingevi klockan 15.00 på lördagen? Dom onda ryggarna & ömma benen? Stanna å kallprata med ytligt bekanta var 10:e meter? Kan det vara verklighetsflykten i öltältet? Eller kanske travet på lördagen?

Mâten var även en helig helg för mej fram tills ett par år sen, av en annan anledning i sej. Denna helg är det nämligen fullt normalt att inmundiga halvt dödliga doser av alkohol. Till varje alkoholists glädje så är det även fullt legitimt att denna helg förtära alkohol från det man vaknar tills det att man går fullständigt in i dimman, utan att någon blänger snett på en. Helst så ska man uppnå grottmongostadiet på fredag kväll å bibehålla detta helgen igenom, sjukskriva sej på måndag för att svetta å skaka av sej abstinensen så att man kan komma tillbaka till arbetet på tisdag.

Denna helg är det dock ytterst intressant å se människor med nyktra ögon, när inmundigandet av det förrädiska eldvattnet får dom att börja klättra neråt på evolutionstegen tills dom är nere på samma intelligensnivå som amöborna för några miljoner år sedan. Framför allt så är personer i detta stadie extremt sexiga.

Nu finns det ju naturligtvis individer som inte lyder under alkoholens piska, utan kan tekniken med att festa "normalt" och kan därför avnjuta ett stop mjöd eller två i goda vänners lag, släppa taget om verkligheten för en stund, skratta å sjunga. Det är ni värda i denna lågkonjunktur!!

Jag vet fortfarande inte exakt vad det är som frambringar dessa "mâtens känslor" i oss västvärmlänningar. Jag antar att alla ovannämnda faktorer hivas ner i en stor gryta, rörs om, kryddas med en smula kärlek å harmoni, så får man utsökt soppa som smakar som en magisk folkfest.

Jag tänkte som avslutning bjuda alla er som inte har haft råd å köpa, eller av någon annan anledning missat, mitt å Fredriks försök att fånga denna känsla i vår Mâtens bete.
Följ länken så kanske ni hamnar i den sinnesstämning som "Backen" ändå kräver=)

Tommy & Fredrik - Mâten

Hej på mâten!!

Fridens förtjusande renkorv!!Kommentarer
Postat av: Bodin

najs!

2009-09-18 @ 16:02:52
Postat av: Tommy

Bodin; Thanx=)

2009-09-18 @ 17:50:40
Postat av: Nicklas

bra skrivet där tommy lelle. men jag har en fråga i ämnet dock .. du som är nykter, hur fan orkar du mä alla fyllejönnsar ?! själv håller jag på å gå bet när man ä ute å e nykter å ser all missär så blir man ju bara uttråkad =)

2009-09-21 @ 14:34:15
URL: http://fattigmannen.blogg.se/
Postat av: Tommy

Nicklas; Det går alldeles utmärkt fram till 23.00 ungefär, då brukar alkoholen ta överhanden, Att föra en diskussion med någon då är lika givande som å byta livshistorier med en tvättsvamp=) Men det går ju lätt att lösa genom att knalla fridfullt hemåt å filosofera om ljuvliga ting istället=) Då har man fått en trevlig dos socialt umgänge med nära å kära men man slipper stadiet där dom förlorat förnuft å känsla=)

2009-09-21 @ 23:59:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0